Isdans

 Isdans er den disciplin der minder mest om dans- bare på is, og selv om disciplinen idag er blevet meget atletisk må den ikke indeholde spring eller løft over skulderhøjde. Her er der meget fokus på grundskøjteløbet og evnen til at få de svære trin og vendiger til at foregå “så let som en dans” kombineret med løft, dansepirouetter og trinserier.

Kort dans
Her vælges rytme for sæsonen af den Internationale Skøjte Union som alle skal danse til i den korte dans, hvor der angives både rytmer og tempi. Desuden skal der udføres 5 obligatoriske elementer som alle vurderes niveaumæssigt og i kvalitet. Elementerne er bl.a. mønsterdans, løft og twizzles, som er en slags vandrende pirouette der skal udføres synkront.

Fri dans
Ligesom i de andre discipliner er den Frie dans mere fri, dog stadig med antal og kategorier af elementer fastlagt. Mange vælger opbygge den fri dans omkring et tema og “fortæller” en historie i dansen som varer 4 min +/- 10 sek til helt valgfri musik. I isdansen oplever man meget udtryk og personlighed, dog til mange forskellige slags musik og dem der er bedst er ofte dem der får det hele til at se lettest ud.


Solodans

Solodans er en nyere gren af kunstskøjteløb der udspringer fra isdans. I solodans er man således alene om at udføre mange af de elementer som man i isdans udfører i par. Solodansens grundelementer er grundløb, rytme og timing samtidig som udtryk og musikforståelse. Man må ikke springe i solodans og der konkurreres i både mønsterdanse og fri dans, ligesom i isdans.

Dansk Skøjte Union har i 2015-2018 et solodansprojekt, hvor disciplinen forsøges at udbredes i de danske skøjteklubber. Solodans findes ikke i ISU regi, derfor vil det på nuværende tidspunkt ikke være en disciplin man ser i fjernsynet til f.eks VM. I Danmark kan man konkurrere i både Mesterskabsrækker og i Konkurrencerækker, og ved Funskate Finalen i 2016 vil Funskate Dance have sin debut.


 
 Følg med på facebooksiden:
SOLO-/ISDANS I DANMARK